Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2009 23:42 - Мързелът е полезен
Автор: traika Категория: Забавление   
Прочетен: 768 Коментари: 1 Гласове:
0



Мързелът е полезен
Дремването на рaботното място удължава живота, казват спецове. U=EV ID е уравнението на лентяите, твърдят учени

22-05-2009
  Мързелът на работното място е като нежеланите бурени и храсти в градината. Поне за шефа. Който непрестанно се стреми да изкорени всяко растенийце, грозящо и застрашаващо неговата райска градина на трудолюбието. Каква е ситуацията при служителите обаче? Някои определено не се съпротивляват при нашествието на мързела. За тях отдаването на безделничество е равносилно на безгрижие. Затова, ако войниците на мързела се промъкнат в офиса, мнозина от колектива доброволно се предават.
Всъщност няма нищо лошо понякога да се пуснеш по вълната на бездействието, отсичат експертите. Наскоро проведено изследване на учените от Западна Европа потвърждава за пореден път, че мързеливите живеят по-дълго от работохолиците. Освен това животът им е в пъти по-спокоен от стреса, който изживяват най-трудолюбивите и работни хора. Явно любимото занимание на човека (мързелуването) е гаранция за дълги и безтревожни старини.

Музеят
В книгата си "Мързелът - залог за дълъг живот", Инге Хофман сравнява човека с колата. Автомобилът, изминал 1 000 000 км по хубав път, се запазва много по-добре отколкото този, който се е движил само 20 000 км, но през дупките. При човека е същото - той трябва да се движи правилно, за да не изтощи прекалено бързо жизнената си "батерия". А за да се избегне ранното изнемощяване, препоръчително е да се забавят оборотите на живота и да се намали неговият ритъм. Защото във всеки организъм тиктака своеобразен часовник, който има нужда от презареждане или смяна на батериите. Затова приемането на определена доза мързел е препоръчително и понякога крайно необходимо за правилното функциониране на човешкия механизъм.
В процеса на мързелуване понякога изникват гениални идеи. Например, миналата година в Колумбия е имало седмица на мързелуването. И по време на празниците в Богота е бил открит музей на мързела. Залите представлявали помещения с легла и фотьойли, в които посетителите спокойно можели да си поспят. Удобните кресла, разположени пред работещи телевизори, били другата екстра за безделниците. Марсела Ариета е организаторът на странното заведение. Тя разкрива, че целта на Музея на мързела е да накара хората да се замислят над социалните последици от подобен начин на живот: безработица и загуба на време. Според нея всеки служител има правото на своите дни почивка, но не трябва да злоупотребява с това си право и да го превръща в единствено. Именно затова музеят е затворил врати след празниците. А що се отнася до безделниците? Те вероятно още седят пред вратите с надеждата някога отново да ги отворят.

Науката
Появата на мързела си има и научно обяснение. Канадският психолог Пиърс Стийл разяснява проблема със забавеното изпълнение на служебните задължения на работното място. В книгата си "Уравнение за отлагането: Днешните проблеми на утрешния ден" той установява, че "хронично отлагащите" са около 20% от хората. Те са по-импулсивни и непостоянни от останалите, по-небрежни по отношение на детайла и създалите се ангажименти. Основното в неговия труд е уравнението, разкриващо защо хората предпочитат да отлагат свършването на работата в службата.
Формулата е следната: U=EV ID, където U е желанието да се свърши определена работа. То се равнява на степента на очакването за успех (E) умножено по ценността на резултата (V) и разделено на произведението от степента на спешност на работата (I) и индивидуалната чувствителност към забавянето (D). Стийл се противопоставя и на широко разпространеното схващане, че бавните работници са педанти или просто мързеливи. Изследванията показват, че те са по-скоро импулсивни и разсеяни. Всъщност те искат да свършат работата, за разлика от мързеливите, които опитват по всякакъв начин да се отърват от нея.


 
 
image
Източник: в-к Стандарт
http://www.standartnews.com



Тагове:   здраве,   мързел,


Гласувай:
0



1. allbi - ха
22.05.2009 23:47
Паздрав от МЪРЗЕЛГРАД :)))
на мен пък висенето в блога ми го отчитат
като мързел :))
Трябва да накарам да ми го изчислят по формулата,
щото на мен ми е сложничка и даже ме домързя да я разгадая :)))

Хубав постинг !!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: traika
Категория: Забавление
Прочетен: 47159
Постинги: 28
Коментари: 25
Гласове: 244
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930